default_mobilelogo

Met ingang van de maand november 2005 ondersteunt onze gemeente voor een vast bedrag per maand het gezin Ademi in Albanië via Zending over grenzen.

Dit gezin bestaat uit moeder Myzejen (28 jaar), oma Lule (49 jaar) en de kinderen Tahir (9 jaar) en Jurgen (5 jaar). De vader heeft het gezin verlaten voor een andere vrouw. Vorig jaar mei is moeder Myzejen opnieuw getrouwd. Ze heeft haar kinderen bij haar moeder, Lule achtergelaten en is vertrokken. Sindsdien zorgt oma Lula voor haar kleinkinderen. Ze ontvangt een uitkering van 3.500 Lek (de munteenheid in Albanië) per maand, dat is ongeveer € 25,00. Het gezin woont in een klein flatje, in Durrës. Het flatje is in zeer slechte conditie. De vloer is van beton en is in zeer slechte staat. De ruimte wordt verwarmd door een elektrisch kacheltje.
Er is een klein keukentje, waar op elektriciteit wordt gekookt. Het toilet is binnenshuis. Het gezin heeft geen badkamer.

De plaats Durrës is de op één na belangrijkste stad van Albanië, de belangrijkste stad is de hoofdstad Tirana. Er wonen 200.000 mensen in Durrës. Deze plaats licht ten westen van Tirana aan de kust. Vele inwoners zijn werkloos en leven van de bijstand of van geld dat zij via familie ontvangen die in andere landen wonen. In Durrës is een medische post en enkele apotheken en tandartspraktijken. Het is wel zo dat de kosten van de gezondheidszorg hier erg hoog liggen. Er zijn ook een aantal kiosken en winkeltjes om kleding en voedsel te kopen. Er is geen basisschool, alleen maar een middelbare school. De wegen zijn geasfalteerd. Het grootste probleem is de werkloosheid. Het is voor de meeste mensen een enorm probleem om een baan te vinden. Een ander groot probleem is het tekort aan stromend water, vooral gedurende de zomermaanden.

Door onze financiële bijdrage kan Zending over grenzen zorgen voor extra voedsel, kleding en gratis medicijnen als dat nodig is. Ook worden diverse activiteiten in de gemeenschap georganiseerd waaraan het gezin kan deelnemen. De medewerkers van Zending over grenzen bezoeken het gezin elke maand en ondersteunen het gezin door er te zijn als er problemen zijn. Maar ook onze en uw persoonlijke betrokkenheid wordt door het gezin erg op prijs gesteld. Indien u dus eens een kaartje of een berichtje wilt sturen, neemt u dan contact op met de secretaris van onze gemeente, broeder F. Jobse. Hij kan dan een kaart aan u overhandigen, die dan via hem weer verzonden moet worden. Indien u tegen de Kerstdagen een cadeautje wilt sturen, doet u dit dan ook via het secretariaat (zie kerkenraad in het menu).

Meer informatie:

www.zog.nl

Ideeën voor kerstcadeautjes voor Albanië:

LET OP : Geen drop of chocola sturen!!

Mocht u alles in cadeaupapier verpakken, maak het dan niet dicht met plakband. Na onze controle/verwerking zullen wij het netjes dichtplakken!

Meisjes:

Eenvoudig horloge, kettinkje, haarspeldjes, poëziealbum, dagboek met pen, stickers, borduursetje, T-shirt, sokjes, handschoenen, rugzakje, springtouw, stuiterballen, viltstiften, teken/schetsboek, kleurpotloden, verfdoos, vouwblaadjes, balspel, blokfluit, ballonnen, tandenborstel met tandpasta, leuke zeepjes, stopwatch, puzzel, fotolijst je met foto van de sponsor, snoep b.v. lollies, spekkies, karameltoffees.

Jongens:

Eenvoudig horloge, Lego, Knex, stuiterballen, calculator, stopwatch, tafeltennissetje, voetbal (leeg) met pompje, teken/schetsboek, verfdoos, stickers, kleurpotloden, viltstiften, mondharmonica, plakboek, T-shirt, sokken, handschoenen, tandenborstel met tandpasta, ­ballonnen, puzzel, fotolijstje, (klein) damspel, dominospel, tafeltennissetje, snoep b.v. lollies, spekkies, karameltoffees.

Gezinnen (met kinderen):

Nieuwe jaarkalender (b.v. van Nederland), (papieren) tafellaken met servetten, kaarsen, kerstdecoratie, waxinelichtjes, schrijfblok, verfdoos, pennen, viltstiften, kleurpotloden, springtouw, voetbal (leeg) met pompje, stuiterballetjes, blokfluit, mondharmonica, theedoek, keukenhanddoek, sokken, handschoenen, sjaal, borduursetje, tandenborstels en tandpasta, haarknipjes, leuke zeepjes, bodylotion, wekkerklokje, stopwatch, dominospel, ballonnen, vouwblaadjes, puzzel, klein damspel, fotolijstje, snoep b.v. karameltoffees, zuurtjes, spekkies, lollies.